Høje elpriser får nettariffen til at stige

5. oktober 2022

Prisen på el er steget markant det seneste år. Det påvirker i høj grad også Vores Elnet.

Årsagen er, at når vi transporter strøm gennem elnettet, opstår der et uundgåeligt tab i form af en varmeudvikling i kabler og transformerstationer. Også kaldet nettab. 

Det tab skal vi erstatte ved at købe den tabte el på det fri elmarked gennem elhandlerne.

Den pris, som vi betaler for nettabet, følger den generelle prisudvikling på elmarkedet. Derfor påvirker de aktuelle høje elpriser vores omkostninger betragteligt.

Vi er derfor nødsaget til at ændre nettariffen, så vi kan dække vores øgede omkostninger til nettab.

Grafen her viser stigningen i spotprisen på NordPool ekskl. moms:

Hvad er nettariffen?

Nettariffen er den pris, som du betaler for at få transporteret strøm frem til dig. Den udgør omkring 10 procent af din samlede elregning, hvis du er en almindelig privat kunde. 

Nettariffen betaler du via din elregning, som du modtager fra din elhandler.

Nettarif afhænger af, hvor meget strøm, du bruger i din bolig eller virksomhed og hvornår på døgnet, du bruger strømmen.

Via din regning fra din elhandler betaler du desuden et abonnement til os. 

Nettariffen og abonnementet dækker vores omkostninger til at drive elnettet og sikre, at du har strøm i kontakten.

Som netselskaber kan vi ikke bare opkræve nettariffer, som vi har lyst til. Vi er underlagt en indtægtsrammeregulering, hvilket betyder, at der er grænser for, hvor meget vi må opkræve. Det betyder også, at nettarifferne skal nedsættes igen, hvis elprisen falder.  

Se nettarifferne  

Hvad er nettab?

Når vi og andre elnetselskaber transporterer strøm gennem elnettet, opstår der på grund af fysikkens love tab i form af en varmeudvikling i kabler og transformerstationer. Også kaldet nettab. 

Vi skal som erstatning for den tabte strøm indkøbe el på elmarkedet gennem elhandlere. Vi skal ifølge netvirksomhedsbekendtgørelsen indkøbe den tabte mængde el via en udbudsrunde. Vi skal vælge den elhandler, der giver det billigste bud. 

Prisen som vi betaler for nettab følger den generelle prisudvikling på elmarkedet, da vi har forbud mod prissikring.

Vi og landets øvrige netselskaber er i kraft af vores nettab nogle af landets største elforbrugere. Derfor påvirker de aktuelle elpriser netselskabernes omkostninger betragteligt.

Da vi og landets øvrige netselskaber skal varsle tarifstigninger fire måneder i forvejen, vil tarifferne i en periode indeholde et ’efterslæb’ af ikke-opkrævede nettabsomkostninger.

Vi arbejder målrettet på at mindske nettabet ved at optimere elnettet. Det gør vi blandt andet ved løbende at revidere enkelte komponenter og udføre netforstærkninger. 

Hvad kan jeg selv gøre for at reducere min elregning?

Du kan reducere din elregning ved at sænke dit elforbrug og ved at flytte dit elforbrug væk fra de tidspunkter på døgnet, hvor nettariffen er høj. Det er den i tidsrummet mellem kl. 17-20.

Du kan læse mere om energipriserne og få gode råd på greenpowerdenmark.dk og på sparenergi.dk