Vores Elnet starter byggeriet af flere nye transformerstationer

14. marts 2024

Alene i løbet af de næste 3 år forventer Vores Elnet at opføre minimum 8 nye 60/10 kV transformerstationer på Fyn. Første spadestik til en af de nye transformerstationer blev taget i dag i Brændekilde.

Udviklingen går stærkt på Fyn, og der er stort fokus på den grønne omstilling og elektrificering. Det stiller stigende krav til elnettet.

Derfor har Vores Elnet stort fokus på at udbygge elnettet, så det kan håndtere det stigende elforbrug og den stigende elproduktion, som følger med den grønne omstilling og den øgede elektrificering. 

8-10 nye transformerstationer er på vej

I løbet af de næste 3 år forventer Vores Elnet at bygge 8-10 nye 60/10 kV transformerstationer. For bare få år tilbage opførte Vores Elnet blot en 60/10 kV transformerstation hvert femte år. 

Der er lagt en meget detaljeret plan for byggeriet af transformerstationerne. 

- Der er lang vej fra identificering af behovet for en ny transformerstation, beslutning om, hvor stationen skal ligge, og ansøgning om byggetilladelse, til at selve byggeriet kan starte, og stationen i sidste ende kan sættes i drift. Derfor ser vi et godt stykke ud i fremtiden, når vi beslutter og planlægger byggeriet af transformerstationer, forklarer teamleder hos Vores Elnet Lars Clausen.
  
Transformerstationerne bliver blandt andet opført ved Brændekilde, Nyborg, Asperup, Moderup, Odense SØ og Nonnebo. 

Når bygningerne står færdige i løbet af 2025, tager det omkring 9 måneder at opsætte anlæg og tilslutte transformerstationen.

Udbygningen af elnettet er vigtig

Hos Vores Elnet ejer og driver vi elforsyningen på størstedelen af Fyn. Vi ser ind i en fremtid, hvor den grønne omstilling medfører en markant elektrificering. 

En stigende andel af vores strøm kommer fra vindmøller og solceller. Mange store kraftvarmeværker udfaser fossile brændstoffer og går over til løsninger baseret på elektricitet. Dertil kommer et stigende antal store ladestationer og lynladere, der opsættes på Fyn.

Det gør det nødvendigt, at vi udbygger elnettet i et højere tempo end hidtil. Og det betyder markant højere investeringer i elnettet end tidligere.  

Fakta:

Elnettets opbygning

Energinet, der er ejet af staten, ejer og driver det overordnede elforsyningsnet i Danmark og er systemansvarlig. Energinet står for planlægningen og udbygningen af 400 kV og 150 kV elforsyningsnettet.

Vores Elnet ejer og driver 60 kV elforsyningsnettet på Fyn og Langeland (med undtagelse af Middelfart og Ærø). Vi ejer desuden 10 kV og 400 V nettet på store dele af Fyn.  

Hvad er en 60/10 kV transformerstation?

En transformerstation sammenkobler to spændingsniveauer i elforsyningsnettet gennem transformere med tilhørende koblings- og beskyttelsesudstyr.

På en 60/10 kV transformerstation omformer transformere spændingen fra 60 kV til 10 kV.